torsdag 18 mars 2010

Hembakade Bagels=)

Ifall ni undrar så tycker jag väldigt mycket om att baka och laga mat, det är därför det hamnar en del recept här. Vill gärna dela med mig om jag hittat något gott=) Vi ska ju som sagt till Ullared imorgon och då kände jag för att göra någon fika eller frukost att ta med. Och då dök detta underbara recept upp Enkla bagels!



Enkla bagels

Goda bagels som går lätt att baka. Ett trevligt grundrecept på bröd till ost eller andra goda pålägg!
Du behöver
• 5dl vatten
• 25g jäst
• 1/2 dl sirap (ej med malt)
• 2 tsk salt
• 1 msk matolja
• 13-14 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
• 3 msk sesamfrön
• Cirka 3 liter vatten + 4 msk socker till kokning
Gör så här
12 bröd
Värm deg-vattnet till 37 grader. Lös jästen i vattnet och tillsätt sirap, olja och salt. Knåda i mjölet tills degen börjar bli fast och släpper från bunkens kanter. Knåda sedan degen i minst fem minuter, helst med degblandare.
Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.
Ta upp på mjölat bakbord och skär degen i 12 bitar.
Forma varje degbit till tvåcentimeter tjocka rullar. Forma till ringar och nyp ihop skarven noga. Låt nu bröden jäsa på plåt till dubbel storlek, i cirka 30 minuter.
Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Det ska inte stormkoka.
Sänk ner bröden i vatten och koka cirka 2 minuter, till de flyter upp. Tag upp med hålslev, låt eventuellt rinna av lite på ett galler och lägg tillbaka bröden på plåten.
Pensla med vispat ägg och vänd eventuellt i sesamfrön om du vill dekorera bröden.
Baka av i 200-225 grader i cirka 15 minuter och servera varma med ost eller andra pålägg.

Såhär blev dom när dom var färdiga! =) Ska bli gott imorgon tänkte ta lite philadelfia ost, skinka och tunna skivor honungs melon emellan, det är frächt och mycket smaskigt!!

Ha en trevlig kväll!
Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar