Fyllda sockerbullar:
ca 36 st
150 g smör
5 dl mjölk
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk malen kardemumma
1 ägg
50 g jäst för söta degar
14-15 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 5 dl drottningsylt eller annan sylt
100 g smör
ca 2-3 dl strösocker
Gör såhär:
1. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk, socker, salt, kardemumma och ägg. Värm mjölkblandningen till fingervarmt 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke, häll lite av mjölkblandningen över. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölkblandningen. Tillsätt det mesta av mjölet, arbeta ihop till en deg. Jäs under duk 45 min.
3. Gör runda bullar och platta till dem. Klicka ut 1-2 tsk sylt på varje degrundel. Nyp sedan ihop till runda bullar.
4. Lägg bullarna med skarven neråt på en bakplåt, smord eller med plåtpapper. Jäs ytterligare 40 min.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader ca 7-8 min.
6. Pensla de gräddade bullarna med smält smör och vänd dem i socker direkt. Lägg dem på ett galler för att svalna.
Nu blir det snart eftermiddags fika så fort Crima kommer hem!
Kram
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar