måndag 15 december 2014

Saffransbullar med fördeg

Här om dagen var jag så sugen på att göra saffransbullar med mandelmassa, googlade på lite olika recept men då hade svärmor hittat ett recept som hon hade testat igår. Men hon hade även gjort några vanliga utan saffran som var sjukt goda. Så idag bakade jag själv en sats med detta nya recept. Och jag som ÄLSKAR mandelmassa gud vad gott det blev med mandelfyllning i och så saftiga :) Receptet är från Roy Fares på recept.nu
Fördeg
  • 500 g mjölk, (5dl)
  • 50 g jäst
  • 1 g saffran
  • 520 g vetemjöl, (8,5 dl)
Deg
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 170 g strösocker, (2,5 dl)
  • 2 g salt, (2 krm)
  • 320 g vetemjöl, (5,5 dl)
Mandelfyllning
  • 250 g mandelmassa
  • 25 g strösocker, (2 msk)
  • 3 g vaniljsocker, (1 msk)
  • 120 g smör, rumstempererat
Pensling och garnering
  • 1  ägg
  •   hyvlad mandel
  •   pärlsocker
 Gör såhär:
  1. Saffransdeg
    Börja med en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör då degen i 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
  2. Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar.
  3. Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.
  4. Mandelfyllning
    Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.
  5. Kavla ut degen, ca 45x70 cm och cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord.
  6. Bred ut fyllningen jämt över degen.
  7. Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som ett nystan. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1-2 timmar.
  8. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 13-15 min tills dina saffransbullar har fått en fin gyllenbrun färg.
Blev mycket saftigare än vanliga bullar. Jag hade även i 1 ägg och 2 tsk kardemumma i degen istället för saffran. Mums mums!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar