tisdag 18 november 2014

Smarrig tårta :)

Till min fasters 50-årskalas gjorde jag även en pannacottatårta med vanilj, vitchoklad, hallon och en kladdkaksbotten. Mycket god!
Chokladbotten
75 g smör
75 g mörk choklad
120 g socker
80 g ägg
75 g vetemjöl
75 g hallon
Hacka chokladen och smält smöret. Rör ner chokladen i det smälta smöret och rör om tills allt blandats och chokladen smält. Rör i socker, sedan ägg och till sist mjöl. Fyll en ca 20 cm vid springform med smeten. Krossa de frysta hallonen och strö ovanpå smeten. Grädda i 200 grader varm ugn i ca 10 minuter. Låt svalna!

 Hallonpannacotta
3 gelantinblad
3 dl grädde
1 dl strösocker
250 g hallon
200 g philadelphiaost
Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten.
Häll grädden och sockret i en tjockbottnad kastrull och sjud över svag värme tills sockret har löst sig.
Ta upp gelantinbladen ur vattnet, krama ur och vispa ner i grädden. Ta bort kastrullen från värmen och låt grädden svalna något.
Mixa hallonen till en puré. Rör ner osten och hallonpurén i grädden.
Vispa till en slät kräm och häll den i formen.

 Vaniljbavaroise
190 g grädde
190 g mjölk
105 g socker
1 vaniljstång
110 g äggula
150 g vitchoklad
6 gelatinblad
450 g vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädde, mjölk, socker och vaniljstång. Låt stå och dra en stund. Häll sedan blandningen över äggulorna under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till 83 grader under vispning. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem. Slå smeten genom en sil över chokladen. Rör slätt. Kyl till 25 grader. Vänd ner löst vispad grädde. Sätt färskfolie/plastfilm i en 26 cm vid springform. Placera choklad och hallonbotten i mitten och häll över bavaroisen. Jämna till ytan och frys. Ta ut formen när det stelnat och låt den tina i kylskåp. Dekorera med t.ex hallon och choklad.
Den kommer jag absolut göra igen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar