tisdag 25 november 2014

Burgundisk köttgryta!

I förra vecka testade jag denna köttgryta, har varit såååå sugen på en mustig köttgryta länge men är ganska dålig på det. Har blivit bjuden på denna av svärmor för länge sedan och nu tänkte jag att jag skulle testa själv, tro det eller ej men Crima hjälpte också till i köket. Mycket roligare att ha sällskap i köket. Det var inte alls svårt och så gott det blev :) Mums mums!!!
  • 1 kg grytbitar av nöt
  • 2 msk smör (extra till stekning)
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 2 dl kalvbuljong (koncentrerad fond + vatten)
  • 1/2 flaska rödvin (à 75 cl)
  • 2 paket bacon (skivad à 140 g)
  • 200 g champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk syltlök (à 275 g)
  • salt
  • nymalen peppar
  • 1 bit morot
  • ett par timjankvistar
  • ett par persiljekvistar
  • 2 lagerblad
  • steksnöre
  • 1 dl grovhackad persilja 
 Gör såhär:
  1. Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.
  2. Hetta upp lite smör i en gryta. Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl.
  3. Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och sjud.
  4. Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken. Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret.
  5. Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.
  6. Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner den i grytan.
  7. Sätt på ett lock och koka i ca 2 timmar eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Servera med kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar