onsdag 5 september 2012

Pasta al forno

Jag har varit sugen på lasagne ett flertal gånger men tycker inte det är lätt att få den sådär krämig och lasagne plattorna lagom mjuka. Hittade då ett alternativ som påminner om lasagne och som var lätt att göra. Så igår kväll gjorde jag denna rätt Pasta al forno, och tyckte det var ett tag sen ett recept dök upp här, så här kommer det!

Antal portioner: 4

500 g penne eller annan kort pasta
125 g mozarella, i små bitar
1,5 dl riven parmesanost
Köttfärssås:
300 g nötfärs
1 st gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
2 st morötter, skurna i små bitar
500 g krossade tomater
2 dl rött vin (hade inget hemma så jag tog chilisås och massa kryddor för att få lite hetta.)
10 basilikablad
0,5 dl olivolja
2 tsk salt
1 nypa socker
Béchamelsås:
1,5 msk smör
1,5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
0,5 krm malen vitpeppar

Gör såhär:
1. Värm upp oljan till kättfärssåsen i en stor kastrull och bryn nötfärsen, lök, vitlök och morötter. Smula samtidigt färsen med en gaffel.
2. tillsätt de krossade tomaterna, vin, basilika, salt och socker, och koka under lock på svag värme i 30 min.
3. Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5 minuter, vispa då och då. Smaka av med salt och vitpeppar.
4. Sätt ugnen på 225 grader
5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.
6. Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela hälften av köttfärs- och béchamelsåsen över. Strö över en tredjedel av parmesanosten och all mozarella. Täck med resten av pastan, köttfärs- och béchamelsås, och stör över resterande parmesanost.
7. Gratinera i ugn i 20 minuter.

Det blev väldigt saftigt och gott med den smälta mozarellan i mitten :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar