onsdag 4 februari 2015

Plankstek till många :)

På Max födelsedagskalas igår bjöd vi på plankstek med Duchessepotatis med smak av vitlök och västerbottenost, ostfylld och baconlindad fläskfilé och bearnaisesås. Hade även baconlindad grillost och en fräsch sallad till :) Plankan blev riktig god med härliga smaker, så tänkte dela med mig av receptet :)
Duchessetoppar
4-5 pers

10 potatisar
smör
1 äggula
0,5 mjukost, vitlök
130 g Västerbottenost
persilja
0,5 dl grädde (jag uteslöt grädden och tog lite mer mjukost istället annars flyter dom ut mer tyckte jag efter ha testat en gång innan)

Koka potatisarna och mosa dem. I med äggula, ostarna, persilja, grädde och smör. Smaka av med salt och peppar. Fyll spritspåse och spritsa ut på bakplåtspapper eller direkt på planka. In i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter. Servera.
 Ostfylld och baconlindad fläskfilé


1 fläskfilé ca 450 gram
1 pkt skivade bacon1 ask Crème Bonjour Vitlök
2 dl riven ost (västerbottenost eller grevé)
Örtsalt
Peppar

Rör ihop färskosten med riven ost. Det ska bli en ganska hård ”massa”.
Putsa fläskfilén och skär ett längsgående snitt via långsidan, inte helt igenom. ”Vik” ut filén och fyll med röran av färskost och riven ost. Nyp ihop och lindan baconskivorna hårt runtom filén. Skär den i två lika stora bitar. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda med örtsalt och peppar.
När bitarna fått fin färg runtom lägg i en ugnsfast form med folie eller bakplåtspapper. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Slå in bitarna noga runt ändarna så rinner inte fyllningen ut så mycket. Stek i 150 grader tills innertemperatur visar 68. Ta ut och låt vila ca 15 min innan du skär upp i skivor.
Ostfyllningen på plats.
Linda om baconskivor.
Redo för ugnen.
Så gott med baconlindad grillost :) Då längtar man till sommaren och grillat men funkar även bra att steka!

Det var väldigt roligt att göra en så stor planka, och det uppskattades av alla både upplägg och smak vilket var kul så jag kommer absolut bjuda på detta igen någon gång :)  

1 kommentar: